Visum, geld en gezondheid

Paspoort en visum Japan

Paspoort en visum Japan

Wanneer je reist naar Japan heb je een Nederlands paspoort nodig dat geldig is tot na terugkomst. Voor een reis korter dan 90 dagen is een visum voor Japan niet nodig. Bij aankomst op de Japanse luchthaven krijg je een stempel in je paspoort. Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben, zij mogen niet zijn bijgeschreven in het paspoort van een ouder of gezaghebber.

Heb je geen Nederlands paspoort, neem dan contact op met de ambassade van Japan in Den Haag om de immigratieregels te checken met betrekking tot jouw nationaliteit. Kijk voor informatie op de website van de Japanse ambassade.

Maak voor je vertrek enkele kopieën van je paspoort en laat deze achter bij familie of vrienden in Nederland. Stop ook een of meerdere kopieën op verschillende plekken in je bagage. Dat vergemakkelijkt het papierwerk bij eventueel verlies.

 

Geldzaken

Valuta

In Japan betaal je met de Japanse Yen(¥). Er zijn bankbiljetten van ¥ 10.000, ¥ 5.000 en ¥ 1.000. Er zijn verschillende munten van ¥ 500 tot ¥ 1. Geld kun je gemakkelijk wisselen op de luchthavens en in hotels. Houd er wel rekening mee dat de koers hier iets hoger kan liggen dan wanneer je pint. Je kunt vrijwel overal gebruikmaken van je pinpas.

Creditcard

Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd in de wat duurdere winkels, restaurants en hotels. De Visa Card wordt veel gebruikt, maar daarnaast worden ook Mastercards, Diner Cards en American Express geaccepteerd. De Japanse economie is voornamelijk gericht op contant geld. Het is heel normaal om bijvoorbeeld €1.000,- aan contant geld op zak te hebben. Japan is een veilig land en diefstal komt weinig voor. Uiteraard is het wel raadzaam om op je hoede te blijven.

Pinnen buiten Europa

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

Zakgeld en fooi

Veel mensen denken dat Japan een heel duur land is om in te reizen. Dat valt gelukkig mee, het is de laatste jaren een stuk goedkoper geworden dankzij gunstige wisselkoersen. Het is vooral duur vergeleken met andere landen in Azië, maar niet vergeleken met Nederland. Prijzen voor uit eten liggen bijvoorbeeld op hetzelfde niveau als Nederland. In Tokyo heb je al een lekkere sushi-maaltijd in een typisch lopende-band-restaurantje voor zo’n €12,- per persoon! Daarbij zijn je persoonlijke uitgaven tijdens je Japan-reis natuurlijk afhankelijk van je eigen bestedingspatroon.

In Japan is het ongebruikelijk een fooi te geven. Dit wordt gauw als een belediging gezien, de Japanners zijn van mening dat goede service vanzelfsprekend is. Wil je wel graag een fooi geven, doe dit dan nooit direct maar geef het discreet en in een dichte envelop.

 

Gezondheid, vaccinaties en visum japanGezondheid en vaccinaties

Reizen naar een verre bestemming is niet zonder risico. Voordat je vertrekt is het goed om op de hoogte te zijn van de gezondheidssituatie in het land van bestemming zodat je de nodige voorzorgsmaatregelen kunt nemen. Voor je reis naar Japan hoef je geen speciale maatregelen te nemen. Het is een schoon land, de medische voorzieningen zijn goed en het is vergelijkbaar met Europese maatstaven. In de grote steden vind je moderne ziekenhuizen en apotheken en medicijnen zijn over het algemeen goed verkrijgbaar. De gezondheidszorg is wel een stuk duurder dan bij ons in Nederland, het is dus belangrijk om een goede reisverzekering af te sluiten. In noodgevallen bel je het alarmnummer: 119.

 

Het water uit de kraan kan in heel Japan gewoon gedronken worden, het kan wel zo zijn dat het niet overal even lekker smaakt. Mineraalwater in flessen of blikjes wordt overal verkocht.

In principe zijn voor Japan geen vaccinaties verplicht of aanbevolen. Wij raden je echter aan om toch tijdig even contact op te nemen met je huisarts of GGD. Zij zijn op de hoogte van de meest actuele informatie over eventuele gezondheidsmaatregelen die je moet treffen voor je Japan-reis.

Relevante artikelen

 

 

Bouw je eigen Japan-reis