Vervoer in Japan

Vervoer Japan

Vervoer Japan

Tijdens je reis naar Japan zul je van verschillende vervoersmiddelen gebruik gaan maken. Je vliegt erheen en kunt daar gebruik maken van de bus, de metro, taxi’s of de trein. Door het gebruik van de diverse vervoersmiddelen kom je in contact met de lokale bevolking en maak je echt kennis met de Japanse cultuur.

In de stad

Openbaar vervoer in Japanse steden is goed gebouwd, snel en betrouwbaar. De ochtend- en avonduren kun je het best vermijden, dit zijn ook in Japan de spitsuren en kunnen dus erg druk zijn.

Met de metroVervoer Japan - metro

Voor kleine afstanden in de stad kun je met de metro. Japan heeft een uitgebreid, efficiënt en uitstekend openbaar vervoer netwerk. Tickets kun je bij een automaat krijgen, wel is het tariefoverzicht en zijn de tijdschema’s vaak in het Japans. Als je twijfelt, kun je informeren bij een service-desk. Het metro-personeel is vriendelijk en behulpzaam en zullen je zeker helpen.

Bussen, trams en taxi’s

In veel steden bestaat het openbaar vervoer voornamelijk uit bussen en trams. Omdat de bestemming vaak niet, of in tekens wordt aangegeven, raden we aan de naam van het eindpunt in het Japans te noteren. Zo kun je de tekens vergelijken met tijdschema’s in de bus of kun je het makkelijk even navragen aan de buschauffeur.

In Japan zijn vele langeafstands busdiensten. De bussen zijn niet zo snel als de hogesnelheidstreinen maar bieden een goedkope manier van reizen. Daarnaast hebben ze ook een groter bereik dan treinen, de bus heeft een breder routenetwerk.

De taxi nemen is ook een optie, dit is echter ook een stukje duurder, in de piekuren is dit geen handig alternatief. Er bestaat een grote kans dat je in de file komt te staan. Als je een taxi telefonisch bestelt, zorgt dit voor een toeslag van 20%. Ook voor uitstapjes na 11 uur wordt een toeslag van 20% gerekend.

De deuren van een taxi kun je trouwens niet zelf openen, dit gebeurd automatisch.

Vervoer Japan - treinMet de trein door Japan

Het meest gebruikte vervoer in Japan is de trein. Vooral tussen de grotere steden is er geen ander efficiënter vervoersmiddel dan de trein. Het netwerk is uitgebreid en de treinen rijden vaak en zonder uitval. In 2009 maakte de Japan Railways bekend dat de gemiddelde vertraging op jaarbasis 36 seconden bedroeg. Ze beloofde het jaar daarop minder vertraging te hebben. Je krijgt van onze een rail pass voor een bepaalde periode. De pasjes zijn geldig voor 7, 14 of 21 dagen en kunnen worden gebruikt in meerdere typen treinen. De enige trein waarvoor de pas niet geldig is, is de Nozomi en de Mizuho trein, dit is een ‘shinkansen’-trein (één van de snelste treinen in Japan). De overige shinkansen-treinen kan je wel nemen.

Wanneer je met de trein gaat is een reservering erg handig. Er zijn vele informatiepunten waar je een stoel kunt reserveren. Het personeel hier is vaak Engels en zullen je uitgebreid helpen.

Bagage kun je gewoon meenemen in de trein, een grote tas is daarbij handiger dan een koffer. Je kunt deze opbergen in een van de bagagevakken vlakbij je stoel.

Reistijd en overstap

Wanneer je van de ene plek reist is het handig om te weten hoelang het duurt om van de ene naar de andere plek te reizen. Hieronder daarom een kort overzichtje hoelang het ongeveer duurt om ergens te komen met je Japan Railway pas en of je daarvoor moet overstappen.

Van – naar  Duur Overstap
Tokyo – Hakone  +/- 1 uur  Ja
Hakone – Kyoto  +/- 2,5 uur  Ja
Kyoto – Osaka  +/- 0,5 uur  Nee
Hakone – Takayama  +/- 5 à 6 uur  Ja
Takayama – Kanazawa  +/- 2 à 3 uur  Ja
Kanazawa – Kyoto  +/- 2,5 uur  Nee
Kyoto – Hiroshima  +/- 2,5 uur  Nee
Hiroshima – Osaka  +/- 2,5 uur  Ja
Tokyo – Mount Fuji (Gotemba)  +/- 2 uur  Ja
Tokyo – Matsumoto  +/- 2 à 3 uur  Ja
Matsumoto – Takayama (trein)  +/- 5 uur  Ja
Matsumoto – Takayama (bus)  +/- 3,5 uur  nee
Matsumoto – Kyoto  +/- 3 uur  Ja         

Relevante artikelen

 

 

 

Bouw je eigen Japan-reis