Het klimaat en de beste reistijd van Japan

Zonnige groene tuin Japan
Beste reistijd Japan: het hele jaar

Omdat Japan een groot land is, kent het noorden andere temperaturen dan het zuiden. Daarom is het verstandig om goed uit te zoeken naar welke gebieden je wilt, zodat je niet voor onverwachte temperaturen komt te staan. De beste reistijd voor Japan is dus afhankelijk van hoe noordelijk of zuidelijk je gaat tijdens jouw Japan-rondreis.

Verschillende klimaten in Japan

Beste reistijd Japan - Mount Fuji Sneeuw

Het noorden zou je kunnen vergelijken met Nederland. De seizoenen zijn ongeveer hetzelfde: in de winter is het tegen het vriespunt aan, vanaf april begint het iets warmer te worden en in de zomermaanden kun je hier genieten van temperaturen rond de 25 graden. In de nazomer, zo rond augustus en september, valt het meeste regen en van april t/m juli is de kans op regenval juist het kleinst. Wil je graag naar het noorden van Japan? Dan is de beste reistijd in het voor- of najaar.

Voor het midden en het zuiden van het land gelden ongeveer dezelfde temperaturen. In de winter is het gemiddeld 10 graden en in de zomer kan het oplopen tot wel 31 graden. In deze gebieden blijft het vaak een langere tijd erg warm. Zo blijven de temperaturen tussen mei en oktober boven de 20 graden. In de wintermaanden valt de minste neerslag en in de zomer juist het meeste. In het zuiden valt er vaak nét even wat meer regen, zeker in de maanden juni en juli. Ook voor deze gebieden geldt dat de beste reistijd het voor- of najaar is, dus in april, mei, september of oktober.

Reisinformatie - beste reistijd JapanVier seizoenen

Zoals je hierboven kunt lezen, is het voor- of najaar de beste reistijd om een rondreis door Japan te maken. Maar ook daar zitten weer verschillen in. Ga je in maart of april naar Japan, dan zie je dat alle fruitbomen in de bloei staan. Alle bloesem en de roze-paarsige sakurabomen kleuren het land. In het najaar zie je juist de herfstkleuren opkomen, wat weer een ander mooi plaatje oplevert.

In de zomer zijn de temperaturen in het hele land het hoogst, wanneer je gemakkelijk in een korte broek en shirtje de deur uit kan. Maar de hoeveelheid neerslag is in deze maanden wel een stuk meer. Houd er dus rekening mee dat er af en toe een bui kan vallen. In de zomer worden overigens vaak gezellige feesten gehouden, waar iedereen zo mooi mogelijk gekleed gaat.

In de wintermaanden daalt de temperatuur in het noorden van Japan tot het vriespunt, maar de temperaturen worden aangenamer naarmate je naar het midden of naar het zuiden reist. Het is dan zelfs warmer dan in Nederland. Houd er wel rekening mee dat er in de bergen van Centraal-Japan sneeuw kan vallen.

Overzicht gemiddelde maximum temperaturen Japan

Region Jan Feb Mar Apr May Jun
Tokyo
10
10
13
18
22
26
Hakone
11
11
13
18
23
25
Kyoto
9
10
13
20
24
27
Osaka
9
10
13
20
24
27
Nagasaki
9
10
14
19
23
26
Region Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Tokyo
29
32
27
22
17
12
Hakone
29
31
27
21
17
12
Kyoto
31
33
29
23
17
12
Osaka
31
33
29
23
17
12
Nagasaki
29
31
28
23
17
12

Betekenis van de symbolen

zonnig af en toe bewolkt wisselvallig veel regen sneeuw orkaan