Bouw je Japan familiereis

Reizen naar Japan met kinderen

Naar Japan met kinderen? Doen! Of je nu met kleine kinderen of tieners reist, Japan is geschikt voor het hele gezin. Ninja’s, Samoerai en Sumoworstelaars… de fantasie van kinderen maakt al snel overuren tijdens de voorbereiding van een Japan-reis. En dan hebben we het nog niet eens over de natuur, vele pretparken of bizarre rituele zoals het natgooien van Boeddha beelden als eerbetoon. Japan is kindvriendelijk, hygiënisch en schoon. In de grote steden zijn voldoende speeltuintjes.


Speciaal voor reizigers met kinderen hebben wij een speciale Japan-familiereis samengesteld. Hierin zijn de reisafstanden, slaapplekken en activiteiten afgestemd op gezinnen.Goed om te weten

Japan met kinderen - Hotel JapanSlapen

Reis je met tieners dan slaap je in de steden in kleine twee-persoonkamers. Op het platteland slaap je in accommodaties met een Japans tintje. De kamers zijn hier vaak wat ruimer dan in de steden. Ook slaap je soms – net als de Japanners zelf – op futonbedden: matrassen op de grond. Waar mogelijk proberen we voor gezinnen familiekamers of -ruimtes te boeken. Met een baby of peuter kun je een verblijf in één van onze comfort hotels in de steden kiezen, waarbij de kamers iets groter zijn. Op sommige plekken kunnen we – afhankelijk van de beschikbaarheid – een appartement of guesthouse met keuken regelen. Hierbij geldt: Hoe vroeger je boekt, hoe groter de mogelijkheden.

VervoerVervoer Japan - trein Tokyo

Het meest gebruikte vervoer in Japan is de trein. Zowel de lokale trein als de Shinkansen, de snelle bullet train, maar ook met metro, tram, bus en (veer)boot. In de treinen en metro’s is weinig plek voor bagage. Ons advies: Travel light! Kies bijvoorbeeld voor een buggy of – liever nog – een draagrugzak en laat die grote kinderwagen thuis. In de hotels kun je vaak gebruik maken van een wasservice of wasmachine.

Baby-benodigdheden, zoals luiers, zijn prima verkrijgbaar in Japan. Het grootste succes op babyvoeding en luiers heb je op de kinderafdelingen van grote malls of in grote speelgoedwinkels als ToysRus en BabyRus. In drogisterijen verkopen ze dit ook, maar die zijn er minder en het assortiment wisselt nogal.

Eten in Japan - Sushi
Eten

Restaurants zijn goed te betalen. Er zijn veel restaurants waar je al vanaf 8 euro p.p. prima kan eten. Als je wilt kun je ook boodschappen doen in de supermarkt waar je ook westerse producten zoals brood en beleg kunt krijgen.

Tip: koop in Nederland alvast ‘kindereetstokjes’ in de Aziatische supermarkt en laat je kinderen alvast wennen aan de Japanse keuken met o.a. sushi, rijst en tofu etc. Je zal zien dat kinderen er tijdens de reis steeds handiger mee worden. En zo niet, geen ramp. Op bijna alle plaatsen is er ook bestek aanwezig (of in ieder geval een lepel).

Voorzieningen als kinderstoelen zijn we niet tegen gekomen in restaurants, maar de Minimonkey Minichair was voor ons een ideale oplossing. Ook een zachte sjaal werkt prima om je kleintje op zijn plek te houden op een stoel.

Taal en cultuurJapanse dames in kimono

In grote delen van Japan wordt weinig Engels gesproken. Handig vonden wij het om een Japanse sim kaart aan te schaffen. Zo heb je overal WIFI, loop je nooit verloren rond, heb je altijd een vertaalapp bij en mis je geen enkele metro of trein.

Japanners houden niet van verrassingen en kunnen soms wel eens schrikken als je met een buggy een restaurantje in komt, maar zodra je deze inklapt zijn ze vaak ook weer opgelucht en als dit niet zo is merk je dit niet. Ze zijn zo beleefd dat ze geen nee durven zeggen.

Reisperiode

Japan tijdens herfstMeivakantie

Reis je met schoolgaande kinderen dan is de meivakantie de meest ideale periode om naar Japan te reizen. Houd er wel rekening mee dat deze niet in de drukke Golden Week valt. In 2019 is de Golden week van 29 april tot 8 mei.

Zomervakantie

In de zomer zijn de temperaturen in het hele land het hoogst, wanneer je gemakkelijk in een korte broek en shirtje de deur uit kan. Maar de hoeveelheid neerslag is in deze maanden wel een stuk meer. Houd er dus rekening mee dat er af en toe een bui kan vallen. Ook zorgen wij bij Japan reizen in de zomer voor een prettige balans tussen steden en natuur.

Kerstvakantie

Niet veel reizigers weten dat Japan in de kerstvakantie een ideale optie is als je van kraakhelder winterweer houdt. De vliegtickets zijn gunstig geprijsd en de kans op neerslag is relatief klein. In de Japanse Alpen heb je grote kans op een besneeuwd winter wonderland. Veel reizigers vinden het leuk om de sneeuwaapjes te zien badderen in de onsen. Hoewel kerstmis geen typisch Japanse traditie is, houden Japanners wel van over-de-top versiering. Ze hebben de kerst-traditie met open armen ontvangen uit het westen en gaan helemaal los met de kerstverlichting in de steden.

Ben je flexibeler omdat je nog met kleintjes reist? Dan raden we het voor of najaar aan. Meer weten over het weer in Japan? Lees dan onze uitgebreide pagina over klimaat en weer.

Leuk om te lezen

Natuurlijk heb je tijdens je Japan familiereis voldoende tijd om de steden Tokio en Kyoto te ontdekken. Op het blog Gezinopreis lees je leuke tips voor activiteiten in Tokio met kinderen.

Riksja Family: samen de wereld ontdekken

Naast Japan bieden we nog een groot aantal kindvriendelijke bestemmingen aan. Deze bestemmingen vind je terug op de website van Riksja Family. Riksja Family bestaat uit een team van reizende ouders én reisfanaten. Zij adviseren je uit eigen ervaring over het reizen met kinderen: van baby’s tot tieners.

“Je kinderen laten je met een onbevangen blik naar de wereld kijken. Maar bovenal is contact met de lokale bevolking veel sneller gemaakt. Reizen met kinderen brengt je zo echt dichter bij het land.” – Leonie, bestemmingsexpert Riksja Family

Naar Riksja Family bestemmingen

Deze reizen worden aangeboden door Riksja Travel

Lid van SGR, ANVR en aangesloten bij het Calamiteitenfonds. Een reisorganisatie van reizigers voor reizigers. We bieden individuele rondreizen aan over de hele wereld. Elke bestemming heeft een eigen website met een reisspecialist die je alles over het land kan vertellen. Deze helpt je graag om je ideale rondreis samen te stellen.