Shirakawago - Japan-reis

Veters vast in Takayama

Takayama bouwsteen

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
Reisschema: Takayama - Shirakawago
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 305,- p.p. bij 2 personen
Inclusief: o.a. ontbijt

Stap terug in de tijd terwijl je door de charmante straten van het oude Takayama dwaalt. Je verblijft twee nachten in deze sfeervolle stad, dwaalt door de straten van de wijk Sanmachi-suji langs koopmanshuizen en tempels. Dit is dé uitvalsbasis voor een bezoek aan het fotogenieke bergdorp Shirakawago, omgeven door groene rijstterrassen.

Overnachten: 2 overnachtingen in accomodatie met eigen kleine slaap- en badkamer en gedeelde onsen.
Excursie: informatie over dagtrip naar Shirakawago
Transport: geen
Maaltijden: ontbijt
  • Overige maaltijden

  • Japan Rail Pass

Dag 1 – Aankomst in Takayama

Je reis gaat verder naar Takayama, in vergelijking met Tokyo een klein stadje. Omdat het in de Japanse Alpen ligt, ligt een deel van het stadje wat hoger en kan het zijn dat je wat trappen moet nemen om bij je hotel te komen. Je verblijft in een hotel in de buurt van de oude straatjes. Je hebt een kleine slaapkamer met eigen badkamer, maar elk hotel heeft ook een onsen.

Wandel door de straten met 17e-eeuwse architectuur en de rijkdom aan musea, galerijen en tempels. Maak een wandeling langs de rivier voordat je een lokaal restaurant induikt om wat van het beroemde Hida-rundvlees uit deze regio te proberen en trakteer jezelf op een of twee glazen sake, waar Takayama bekend om staat.

Dag 2 – Regio Shirakawago verkennenLandelijke omgeving Takayama - Shirakawago

De volgende dag maak je op eigen gelegenheid een dagtrip naar de regio Shirakawago. De charme van deze trip zijn de kleine dorpen waarvan de huizen in een unieke architectonische stijl zijn gebouwd: de gassho-zukuri stijl onderscheidt zich door de rieten daken van A-vormig ontwerp. Ogimachi is de meest bekende plek en het is makkelijk om hier te komen. De regio trekt veel bezoekers en vooral tijdens het weekend kan het heel druk zijn. Maar het is zeker een bezoek waard, omdat het je een goede indruk geeft van het landelijke leven en de cultuur van de regio. Wil je lokaal overnachten in de Japanse Alpen, kijk dan onderaan de pagina.

Koken in JapanDag 3 – Vertrek

Helaas is het tijd om Takayama vandaag te verlaten. Je gaat terug naar het station, en gaat verder naar de volgende halte op je Japanse avontuur.

Takayama is een prettige plek om wat langer te verblijven als je tijd hebt. Wil je nog naar hot springs in de buurt, naar Kamikochi nationaal park, of koken met een lokale familie, verblijf dan een nacht langer in Takayama.

Wat ik het leukste vond was de kookworkshop in Takayama. Zelf ben ik niet echt een keukenprinses, maar ik vond het vooral leuk om samen over de markt te lopen en de keuken in te gaan en echt contact te hebben met Japanse vrouwen, hun rol in huis en hoe belangrijk koken en eten is bij hen thuis. Ik denk nog vaak aan hoe ze mij vol trots leerden hoeveel (kwaliteits)soorten zeewier er bestaat voor de lokale dashi-soep en stond versteld met hoeveel toewijding de Japanners de perfecte sushi bereiden als een waar kunstwerk.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Blijf slapen in Shirakawago

Reissom: € 339,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: 1 nacht in hotel in Takayama en 1 eenvoudige, maar unieke overnachting in een traditionele b&b met ontbijt en diner

Een dagje naar het historische dorpje Shirakawago is leuk. Nóg bijzonderder is het om te blijven slapen in dit UNESCO-erfgoed. Je slaapt bij de mensen thuis in een traditioneel huis met rieten dak. Met deze bouwsteen slaap je één nacht in Takayama zoals beschreven en de tweede nacht in een minshuku in Shirakawago: een traditionele bed & breakfast.

Een minshuku is vrij simpel van opzet: je hebt een privé slaapkamer in Japanse stijl, dat wil zeggen dat je slaapt op een matras op tatami matten. De typische bouwstijl van deze huizen is vaak dat de muren dun zijn. De badkamer deel je met de andere gasten. Je Japanse gastheer/-vrouw, die een enkel woordje Engels spreekt, zal je een heerlijke Japanse maaltijd bieden. Het ontbijt en het diner zijn inbegrepen. Het is een eenvoudige, maar wel echt een unieke overnachting.

Let op:

Als je voor deze overnachting kiest, dan slaap je een nacht in Takayama en de volgende nacht in deze minshuku in Shirakawago. Vanuit hier reis je verder naar je volgende bestemming. We raden je aan om voor deze traditionele overnachting op tijd te reserveren, want er is een beperkte beschikbaarheid. Mocht er geen beschikbaarheid zijn, dan reserveren we je tweede nacht ook in Takayama.

Naar de markt en koken bij een lokale familie

Reissom: € 98,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: marktbezoek, koken bij mensen thuis, zelfgemaakte lunch, Engels sprekende uitleg in kleine groep

Begin je dag met een bezoek aan de lokale markt en leer alles over traditionele planten en kruiden voordat je je verdiept in de kunst van de Japanse keuken.

Overal in Japan heeft men eigen gebruiken voor koken, ook in Takayama. Leer tijdens deze excursie hoe je “dashi” (Japanse bouillon soep) maakt, leer alles over de kruiden en specerijen en de gerechten die van moeder aan dochter worden verteld. De Japanners geloven sterk in het gebruik van verse, seizoensgebonden groenten en eetbare wilde planten, daarom ga je naar de Miyagawa ochtendmarkt om ze hier te scoren voor jouw kookcursus. Ohja, je kookt ook nog met traditioneel kookgerei!

Je krijgt de basis van koken te zien en leert over de link tussen de Japanse cultuur voordat je geniet van een smakelijke lunch

De excursie plannen we in op de dag nadat je in Takayama aankomt. Je bent om 12.00 uur klaar en hebt ’s middags tijd om een wandeling te maken naar de rivieroever of het Museum of Modern Art te bezoeken.

Wil je nog naar hot springs in de buurt, of naar Kamikochi nationaal park, verblijf dan een nacht langer in Takayama.

Japans tuinieren met een local

Reissom: € 109,- p.p. bij 2 personen (alleen op zondag)
Inbegrepen: tuinmateriaal en 3,5 uur basis Engelse uitleg in groep van 2-5 personen

Japanners hebben ontzettend veel tuinen met prachtige bloemen, planten en struiken. Ze staan bekend om hun zorgvuldigheid waarmee ze de tuinen indelen. Tijdens deze excursie ga je met jouw eigen groene vingers aan de slag, zo leer je de fijne kneepjes van het vak van een echte local. Kun je dat thuis in je eigen tuin ook mooi uitvoeren.

Welke optie wil je aanvragen?

Veters vast in Takayama
Blijf slapen in Shirakawago
Naar de markt en koken bij een lokale familie
Japans tuinieren met een local
x